luni, 11 iulie 2011

I love Rahova!




M-am născut într-o zi de revoluţie, într-o iarnă şi-am fost adusă acasă...adică în Rahova. Am crescut, am fost la şcoală...adică în Rahova. Am copilărit, mi-am julit genunchii...evident, în Rahova. Mi-am propus să scriu despre acest cartier controversat după ce astăzi am călătorit cu tramvaiul 32, am mers pe jos prin Sebastian, Teiuş, uitându-mă cu sentimente de dor spre locurile unde am locuit (am stat şi în Sebastian, şi Petre Ispirescu, şi Piaţa Rahova). Sincer, m-aş întoarce oricând în Piaţa Rahova, aşa mult mi-a plăcut zona unde era blocul în care stăteam şi oamenii de acolo. Acum stau undeva prin Drumul Sării, e o zonă liniştită (mai puţin când mai sparge câte unu vreo maşină), dar n-are farmecul Rahovei, mă consolez cu faptul că stau la 10 minute de mers pe jos de cartierul pe care-l plac şi de care mi-e dor. De ce îmi place aşa mult? În primul rând pentru că este extrem de pitoresc. Culorile blocurilor, culorile oamenilor, varietatea de oameni, aş putea scrie o carte despre astea. Dacă ar fi trăit Caragiale în zilele noastre cred că acest cartier ar fi fost vedeta nuvelelor şi schiţelor lui cu personaje atent alese din şatre şi vânzători din piaţă. În al doilea rând nu ai cum să te plictiseşti în acest cartier!!! Dacă ai chef să razi, mergi în piaţă şi spune-i unei tigănci care vinde pe bordură ştevie că vrei şi tu nişte spanac, iar ţiganca aproape c-o să creadă că asta-ţi vinde (testat) şi îţi oferă ştevia pe post de spanac. Dacă ai chef să te plimbi, poţi să mergi prin Teiuş, acolo e riscul mai mic să păţeşti ceva. Linişte, multă verdeaţă. Dacă ai chef de-o vorbă bună şi n-ai cu cine să vorbeşti e suficient să ieşi din scara blocului, o să găseşti multe găşti (bine, dornice de caterincă). Dacă ai chef să-ţi schimbi telefonul cu-un super smart phone mergi în Piaţa Rahova la băieţii dubioşi...sau nu trebuie să mergi tu la ei, te acroşează ei. Ieftin şi fără abonament! În al treilea rând, îmi place acest cartier pentru că niciodată nu mă simt singură când sunt în zonă. Eu mă simt în siguranţă :))
În încheiere aş spune că niciodată n-o să uit unde am crescut şi dacă aş ajunge să locuiesc într-o vilă de 5 milioane de dolari în Los Angeles aceleaşi afirmaţii o să le fac.
P.S. Eram în 32 şi-o ţigancă vorbea cu călătorii tramvaiului despre politică, eram şi eu, însă pe post de ascultător. L-a înjurat pe băsescu (da, cu B mic), a zis de udrea că-i place pe la spate, daaaaaaaar...ea e foarte mândră că l-a votat pe...EVANGHELIE :))))))) (adică pe Vanghelie, însă ea credea că-l cheamă Evanghelie).

13 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. http://www.youtube.com/watch?v=SZgYRpTfp5E

    RăspundețiȘtergere
  3. talentati baietii din Rahova :)))))

    RăspundețiȘtergere
  4. Am stat si eu pe Soseaua Salaj si nu mi s-a parut deloc pitoresc prin zona Humulesti...

    RăspundețiȘtergere
  5. Eh, sunt conştientă că am exagerat în acest articol, doza de subiectivism şi-a spus cuvântul. Poate dacă era să fi crescut în Dr. Taberei, plasam zona respectivă pe primul loc. Legătura dintre mine şi Rahova este sentimentală, mai ales. Anyway, poţi recunoaşte că nu e atât de rău precum se presupune şi se spune. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, avea un pic de șarm țigânesc zona: pe stâlpii de telegraf aveai doar partea de sus a coșurilor de gunoi (care nu putea fi scoasă din șuruburi), că restul fusese deja furat... in rest, 117 și 139 erau liniile pe care mă găseam cel mai des, iar piața Rahova era pe vremea mea cea mai modernă (alături de Coșbuc) din București, numai că era vai ș-amar dacă te îmbrăcai prea (să zicem) elegant...Iar dacă te mai punea dracu să vorbești la telfon de fițe, ăla erai...Practica pedagogică din facultate la liceul din apropierea pieței mi-am făcut-o (nu-mi mai amintesc numele lui). Îmi amintesc în schimb că aveau liceenii de-acolo table noi, proiectoare, mobiler nou și termopane când io n-aveam nici masă pe care să scriu ca lumea in Leu...

    RăspundețiȘtergere
  7. Practica pedagogică la Bolintineanu cumva? Este singurul liceu apropiat de piaţa Rahova. Cât despre faptul că este modernizat...toate şcolile şi liceele din sectorul 5 au fost cu mult înainte renovate faţă de celalalte din restul sectoarelor, un mare plus pentru...Evanghelie (dar şi singurul). Leu? Mi-aduc aminte că la admitere la facultate ne-a repartizat într-o sală de la parterul clădirii comuniste şi...pe lângă imaginea tristă a sălii, bănci în miniatură (n-avea loc o coală A4) şi şubrede...un gândac voios şi cât se poate de roşu se plimba necontenit pe banca mea, iar eu i-am făcut avant cu foaia de examen spre...ceilalţi colegi din faţă.
    Legat de ţinută...se aplică şi acum, cu cât eşti îmbrăcat mai bine cu atât vei fi abordat de comercianţii coloraţi şi nu numai. Cu toate astea, farmecul nu lipseşte din punctul meu de vedere. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, cred că se numea Bolintineanu (deși nu-s 100% sigur). Plusul pt Evanghelie e de fapt un mare minus, deoarece în operațiunile alea (de pe timpul regimului pesedist de tristă amintire) s-au spălat enorm de mulți bani. Așa cum a renovat școli si blocuri (apropos, mai sunt blocurile alea de pe lângă Sebastian, colorate în verde-burătăciu? sau erau pe Calea Rahova?), tot așa a lăsat în paragină o mulțime de clădiri de patrimoniu (e de ajuns să te uiți la cele de lângă Patriarhie), pe care ulterior le-a demolat și și-a însușit profiturile în urma vânzării terenurilor (e mână în mână cu mafia imobiliară, de ex. fostul magazin București, vis-a-vis de Cocor-ul actual). Dacă ar fi avut un primar cult, sectorul 5 ar fi fost perla coroanei, nu troaca cu lături, pt că pe vremuri Piața Chibrit, Rahova, Sebastian sau chiar Ferentari erau zone cu intensă activitate culturală (Grigoraș Dinicu, Ghiță Bulencea, Toni Iordache - ca să numesc doar câțiva - au concertat prin Ferentari). Farmec, da, A AVUT zona aia, din păcate cel actual e mult șters

    RăspundețiȘtergere
  9. Se pare că-s printre oamenii care văd forma fără fond, după principiul lui Maiorescu, bineînţeles, în domeniul politicii.
    Da, mai sunt blocurile acelea, îmbunătăţite cu termopane, tot de la primar!
    Aşa e, ar fi trebuit un primar care să cunoască valorile cartierului şi să le pună-n valoare pentru că...Rahova (mă rog, tot sectorul 5) chiar are cu ce! De pildă, vorbeam săptămâna trecută cu tatăl meu despre aceşti artişti, mirată fiind de unde-şi desfăşurau cu drag activitatea... Păcat! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. I love Dristor...doar ca are McDonald's :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Rahova e un cartier de infractori drogati si lume proasta rau de tot cu mici excepti nu generalizez sunt si oameni normali acolo saraci care nu si permit sa plece sa iasa din noroiul cartierului rahova undeva la o viata mai buna nu ma poti contrazice si nimeni care stie cum e cu adevarat cartierul ala am si eu cunostinte acolo am avut o perioada acum 10 ani cand eram in rahova zi de zi imi aduc aminte imi facusem o prietena undeva langa piata cand ajungeam acolo lumea aruca de sus cu oua in mine se vedea pe mine cum eram imbracat ca nu eram baiat din zona invidia ura si prostia e sus de tot in cartierul ala in care nu m-as muta nici gratis sa mi fac o familie intre drogati rromi si alte specimene sa mi fie frica sa nu pateasca ceva copilul meu mama sau alt cineva cunoscut asta cu un cartier pitoresc e doar pt aia din lumea aia nu vreau sa te jignesc pt ca ne cunoastem cred ca nu ai sta mai mult de o luna de zile in alta lume mai buna de lauzi cartierul ala asa mult nu sunt o persoana fitoasa dar nu e lumea mea aia si nu a fost niciodata probabil daca cresteam si eu acolo acum vb la fel ca tine ps adrian sunt

    RăspundețiȘtergere
  12. Adrian, să-nţeleg că ai împărţit locuitorii acestui cartier în 2 mari categorii: Infractori-hoţi-drogaţi şi saraci.
    În primul rând, jigneşti involuntar (aşa sper, cel puţin) persoanele care au stat în acel cartier şi care încă stau.
    În al 2-lea rând, am stat în Rahova până la vârsta de 14 ani. Am o educaţie de necontestat, am avut o copilărie superbă, am învăţat într-o şcoală generală din Rahova şi se pare că s-a prins ceva de mine şi nu am fost niciodată violată, batută sau alte lucruri mizerabile din această arie.
    În al 3-lea rând, te informez că nu haina îl face pe om, iar atitudinea asta a ta infatuată o să-ţi dăuneze pe viitor sau chiar în prezent, asta în cazul în care nu ai simţit asta deja.
    Cam atât am avut de "zis".

    P.S. Vă cer scuze tuturor că am răspuns aşa târziu la commentul acesta răutacios.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu jignesc pe nimeni daca te-ai simtit jignita imi pare rau inca am prieteni vechi in rahova crede-ma in rahova sunt peste 60% numai infractori lume certata cu legea cat despre saraci numai de bine chiar ieri am trecut cu masina prin rahova inca ma uimeste lumea de acolo fetele lor triste vanzatorii de telefoane de la colt de strada care sunt acolo de ani de zile nimic nu s-a schimbat in bine in cartierul ala

    RăspundețiȘtergere